ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag tegen twee mannen van 28 en 29 jaar uit Rotterdam gevangenisstraffen van 15 jaar geëist vanwege een poging tot liquidatie in Amstelveen op 16 maart 2019. Deze twee zijn volgens het OM de schutters geweest.

Tegen een derde verdachte van 27 jaar uit Rotterdam eiste het OM een gevangenisstraf van een jaar langer. Zijn rol is groter, omdat hij de contacten onderhield met de opdrachtgever. Hij had de klus aangenomen, de schutters aangestuurd en voorzag hen van de nodige middelen. Bovenop deze eis van 16 jaar komt nog 3 maanden gevangenis vanwege het bezit van 193 gram cocaïne.

Het beoogde slachtoffer en diens 17-jarige dochter raakten bij de aanslag op klaarlichte dag gewond. Een wapen dat werd gericht op de ex-partner van de man haperde. De aanslag vond plaats in een woonwijk rond 12 uur ’s middags.

Onderschepte chatgesprekken geven volgens de officieren van justitie van het Landelijk Parket een onthutsend beeld van de werkwijze van een groepje mannen die zich in 2019 liet inhuren voor allerhande criminele klussen. Waaronder de moordaanslag in Amstelveen. “Het is waarlijk ‘duivels werk’ te noemen waarbij geld ogenschijnlijk het enige motief is van de verdachten”, aldus de officieren van justitie.

DNA-spoor

In de vluchtauto is een sterk DNA-spoor van een van de verdachten gevonden. Historische verkeersgegevens van de telefoons van de verdachten, gegevens van telecommasten in de omgeving van de plek van de aanslag en chatberichten bewijzen volgens het OM dat de verdachten verantwoordelijk zijn voor de moordpoging.

De verdachten hebben zich steeds op hun zwijgrecht beroepen en ook wel gezegd dat zij het niet weten of zich het niet kunnen herinneren. Zij hebben zich, zo benadrukte de officieren van justitie, “schuldig gemaakt aan een van de ernstigste strafbare feiten die wij kennen”.

"Dat een kind ook betrokken raakte bij een moordaanslag rekent het OM de verdachten zwaar aan. “Het handelen van verdachten is daarom kil en gewetenloos te noemen. Zij werden kennelijk gedreven door geldelijk gewin. Dat zij dát ver boven de waarde van mensenlevens hebben gesteld moet hen ernstig kwalijk worden genomen.”

De rechtbank Amsterdam doet 18 juli uitspraak.